Chemische conserveringsmiddelen Ethoxyquine, BHA en BHT

Chemische conserveringsmiddelen Ethoxyquine, BHA en BHT

Ethoxyquine (Code E 324), is de ergste van allemaal. Het is een rubberstabilisator, landbouwbestrijdings middel dat gebruikt wordt voor de bestrijding van ongedierte en onkruid (dus een bestrijdingsmiddel en geen antioxidant), dat bij de productie van vee-, honden- en kattenvoer gebruikt kan worden. Na onderzoekingen is vastgesteld, dat Ethoxyquine giftige bijwerkingen heeft, die de lever- en nierfuncties verstoren.

Ethoxyquine is voor menselijk gebruik dan ook absoluut verboden en u zult E324 inde menselijke E-lijsten ook niet aantreffen.

Er wordt ook aangegeven, dat de darmbacteriën door Ethoxyquine ernstig beschadigd en sterk verminderd worden. Hierdoor wordt de balans in de darmflora verstoord, wat als gevolg kan hebben, dat de vacht droog en broos wordt, en er daardoor dus droog uitziet, zijn glans verliest en/of uitvalt. De huid wordt schilferig en ziet eruit als bij schurft. Het haar blijft weg en de huid kan zich ontwikkelen als een zgn. olifantshuid.

De dieren hebben veel jeuk en krabben zich, waardoor de mogelijkheid van ernstige infecties ontstaat.

Aan al deze problemen moet iets gedaan worden, om ernstige veranderingen van de huid en de vacht te voorkomen.

Medisch is daar weinig tegen te doen. Wisselen naar een voer dat vrij is van Ethoxyquine is het enige alternatief.

Het kan 3 – 4 maanden duren voor de giftige stoffen uit het lichaam verdwenen zijn.

Er zijn berichten over leverkanker, schildklierkanker en nierfunctiestoringen in samenhang met Ethoxyquine.

Tevens schijnt het dat de meeste voersoorten de chemische antioxydanten BHA en BHT bevatten:

BHA = Butyl Hydroxyl Anisol, (Code E320), verlaat voor het grootste deel het lichaam via de urine. Maar een eventuele BHA-concentratie in de lever kan zorgen voor een verstoort enzymenbeeld van het zeer belangrijke vitamine D. BHA kan het vetgehalte en het cholesterol in het bloed verhogen. Bovendien kunnen honden, die overgevoelig zijn, oedeem ontwikkelen = een beeld alsof ze vocht vasthouden.

Voor kinderen, die jonger zijn dan één jaar is het gebruik van BHA verboden.Daarom is het onverstandig en zinloos dieren, en zéker jonge honden tijdens hun ontwikkeling, te voeren met voedsel, dat BHA bevat. Verschillende voersoorten bevatten geringe hoeveelheden BHA als “verbinding” met “natuurlijke” antioxidanten.

BHT = Butyl Hydroxyl Tolueen, (Code E 321), is giftiger als BHA en werd oorspronkelijk ontwikkeld, om de houdbaarheid van KLEURENFILM te verlengen. Het is ook een antioxidant voor oliën en vetten. De WHO-maximumnorm voor menselijk gebruik ligt bij 0,5 mg per kg lichaamsgewicht. En 150 mg per kg diervoeder. Het heeft invloed op de vetstofwisseling van de lever. Het kan vergroting van de lever veroorzaken en is in samenhang gebracht met voortplantingsproblemen, gedragsverandering en verandering van het aantal bloedcellen.

Een Australische onderzoeker stelde, dat BHA en BHT minder goed werken tegen ranzigheid als Ethoxyquine. En dat een combinatie van vitaminen C en E beter werken als deze chemische middelen.

Maar…….. dat is veel duurder.

Mrs. Elaine Campbell uit Engeland vertelt over de symptonen die haar dieren vertoonden door deze conserverings-stoffen in hondenvoer,:

Haar honden hadden vacht-, huid-, drachtigheids – en conditieproblemen – de vacht werd broos en droog, de huid werd schilferig, het pigment van de neus werd minder haar teven begonnen hun loopsheid over te slaan en een gedekte teef bleef leeg. Het resultaat van een ander teefje: twee puppen, deze waren veel te klein en te zwak, zij stierven dan ook na 10 dagen ondanks het bijvoeren en de extra verzorging. Bij een latere worp gebeurde dit: De teef kreeg 6 pups. Twee van deze pupjes werden zwaar geboren, echter ZONDER POTEN, ZONDER STAART EN ZONDER GESLACHTSORGANEN !

 

Bron: www.lifetimepetfood.nl