Gemene ziekten

Gemene ziekten

  • “Waar leefden ze van?” vroeg Alice, die altijd vragen had over eten en drinken.
  • “Ze leefden op stroop,” antwoordde Relmuis, nadat hij een minuut of twee had nagedacht.
  • “Dat kunnen ze niet gedaan hebben, weet je dat”, merkte Alice fijntjes op “ze zijn niet ziek geweest.”
  • “Dat waren ze,” zei Relmuis; “erg ziek”.
   • Uit De avonturen van Alice in Wonderland, Lewis Caroll1
 • ‘De resultaten voor je lever zijn nog veel slechter dan ik had durven vooropstellen. Als arts is mijn advies dat je moet stoppen’ sprak Morgan Spurlock’s dokter. In de film Super Size Me, voerde Morgan Spurlock een experiment uit. Gedurende 30 dagen at hij, drie keer per dag McDonalds maaltijden, de grootst porties die aangeboden werden, en hij bezocht zijn dokter voor regelmatige gezondheidscontroles. Gedurende die 30 dagen werd hij zieker en zieker, hij kwam 24,5 pond aan (11 kilo); zijn lever werd vet, zijn cholesterol schoot omhoog; en de kans op hartfalen verdubbelde. ²

Spurlock’s dokter had geen moeite om de link te leggen. Zijn patiënt werd ernstig ziek als resultaat van een constant junkfood dieet. De consequenties voor honden die junkfood gevoerd krijgen, meestal veel langer dan 30 dagen, zijn dezelfde of erger. Gelukkig verricht gewoonweg stoppen met dit junkfood dieet wonderen. Waarom is dat zo?

Wanneer we stoppen met kwaad doen, nemen we de eerste stap naar het doen van iets goeds. Junkfood schaadt de gezondheid van de meerderheid van de huishonden over gans de wereld op ongeveer drie tot soms vijf verschillende manieren.

 • 1. Zacht, ingeblikt voedsel en op graan gebaseerde brokken reinigen de tanden niet. Een kleverige laag slijm van het voedsel hecht zich in feite aan de tanden en geeft voeding aan bacteriën in de mond. Het resultaat: pijnlijk tandvlees, slechte adem en bacteriële vergiftiging dat de rest van het lichaam aantast.
 • 2. Honden hebben geen spijsverterings enzymes in de juiste kwaliteit of kwantiteit om de voedingsstoffen in graan en ander plantaardig materiaal aan te kunnen – of die materialen nu rauw of gekookt zijn.Wanneer granen op hoge temperaturen in de diervoedingsindustrie gekookt worden, word het zetmeel, proteïnen en vetten gedenatureerd of giftig in variabele graden. Eens in de darm van de hond worden de toxische stoffen opgenomen in de circulatie en hebben dan effect op verschillende lichaamssystemen.
 • 3. Slecht verteerbaar, op graan gebaseerd junkfood onderhoudt een grote populatie gifproducerende bacteriën in de darmen. De wanden van de darmen, die de hele tijd in
 • contact staan met gifstoffen, zullen ongunstig beïnvloed worden. Sommige gifstoffen gaan door de darmwand heen de bloedcirculatie in en worden zo naar andere organen getransporteerd en veroorzaken verdere problemen.
 • 4. Net zoals Morgan Spurlock vertonen sommige huisdieren al na korte tijd consumeren van junkfood sporen van een kwakkelende gezondheid. Bijvoorbeeld jonge pups die vaak lijden aan huidproblemen en diarree. Langdurige blootgesteld worden aan voedsel gerelateerde gifstoffen zoals genoemd in 1, 2 en 3 leiden tot ziekten van de organen.Verziekte organen produceren meer gifstoffen die de bloedbaan binnenkomen en die worden toegevoegd aan de lading gifstoffen die alle andere organen beïnvloeden.
 • 5. Huisdieren die beïnvloed zijn door de vier bovengenoemde categorieën van gifstoffen moeten vaak op dierenartsenbezoek. Sommige dierenartsen roepen het een halt toe. Stop met het voeren van junkfood. Spijtig genoeg echter negeren de meeste dierenartsen categorie 1, 2 en 3. In plaats daarvan stellen ze de diagnose van verziekte organen , zoals gemeld in punt 4. De behandeling omvat dan meestal het toedienen van sterke geneesmiddelen die dan op hun beurt weer bijdrage tot meer vergiften.
 • Bij de opleiding tot dierenarts, en voor de eerste vijftien jaar van mijn leven als gekwalificeerd dierenarts, keek ik ook heen over de gifstoffen die genoemd zijn in categorie 1, 2 en 3. Wat huisdieren werd gevoerd kwam zelden in mijn gedachten op. Ik werkte ijverig aan het diagnosticeren en behandelen van zieke organen. En ik schreef heel wat geneesmiddelen voor. Toen ik eindelijk wakker werd was ik ontzet en diep beschaamd over mijn tekortkomingen en mijn eerdere falen om patiënten te helpen die onder mijn zorg stonden.

Eenmaal ik de problemen onderkend had lag de oplossing voor de hand. Vooreerst, stop met het voeren van junkfood; vervolgens zorg je ervoor dat tanden en tandvlees gezond zijn en als laatste, indien nodig, diagnosticeer en behandel zieke organen. Ik zeg: “indien nodig”, want zodra met junkfood word gestopt, en tanden en tandvlees hersteld zijn, hebben veel patiënten geen verdere behandeling meer nodig.

Lichaamssystemen die beïnvloed worden door voeding

Haar en huid

Heb je wel eens een hond gestreeld en onmiddellijk je handen moeten wassen om de vette geur te verwijderen? Hebben honden die je kent, ook al gaan ze vaak naar het trimsalon, nog steeds een duffe geur?

Gezonde haargroei hangt af van de juiste balans van aminozuren, mineralen en vitaminen in de voeding. Gezond haar hangt ook af van een gezonde huid, een gezond immuunsysteem en organen. Als een van deze factoren ontbreekt of uit balans raakt, dan kan broos, schaars en glansloos haar het resultaat zijn.

De huid van een hond is het grootste orgaan en is afhankelijk van de goede gezondheid van andere organen in het lichaam – die op hun beurt afhankelijk zijn van een gezonde voeding. Vlooien, luizen en schurftmijten leven op of in de huid. Maar als de hondenvoeding gezond is lijken die parasieten niet zoveel problemen te geven. Opmerkelijke verhalen over honden bij wie de diagnose “ongeneeslijke” vlooienallergie of demodex is gesteld zijn overvloedig voorhanden. Wanneer die honden een verandering in hun voeding ondergaan, verminderen of verdwijnen de problemen zelfs. Rauwe, vlezige botten verrichten wonderen waar liters van insecticide, medicinale shampoo en corticosteroïden alleen maar kwaad deden.

Oren en ogen

“Na ontelbare mislukte pogingen om de oorproblemen van onze hond op te lossen, verdwenen de problemen als vanzelf na een verandering in de voeding” zo berichten veel enthousiaste eigenaars. Anderen vertellen dan weer hoe de eerdere saaie, droevige ogen van hun huisdier weer een vonk kregen toen het menu was veranderd. Naast de noodzaak om ze te verlossen van het ongemak is het belangrijk de ontstoken oren van honden effectief en vroeg te behandelen. Anders kan een gescheurd trommelvlies en een grote operatie het onfortuinlijke eindresultaat zijn.

Neus

“Ik heb een klacht. Sinds twee jaar voer ik mijn hond rauwe, vlezige botten en zijn neus is constant nat en ijskoud. Zoiets wil je niet in je oren voelen wanneer je een tukje op de bank ligt te doen…Ik geef de schuld aan de botten voor zijn uitmuntende gezondheid en fitheid” zo grapte een gelukkige hondeneigenaar.

Maar zonder dollen, een hond zijn neus moet effectief zijn werk kunnen doen – vooral die van politiehonden, jachthonden en speurhonden. Onderzoek heeft aangetoond dat honden met een opbouw van plak op hun tanden – en dat is de meerderheid van honden die junkfood krijgen – een minder goed vermogen hebben om geuren te detecteren.Dit verminderde vermogen, gecombineerd met het feit dat zulke honden algemeen genomen verminderde gezondheid en fitheid vertonen, zou rampzalige gevolgen kunnen hebben.

Mond

Honden die junkfood gevoerd krijgen zouden minder goed geuren kunnen onderscheiden, maar vieze geuren verspreiden kunnen ze wel. “Hondenadem” beschrijft de slechte geur als gevolg van een verziekt gebit en ontstoken tandvlees van honden die bewerkt voedsel en gemalen rauwe producten gevoerd krijgen. Diervoedingsbedrijven erkennen dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar – vermeerderd tot 100% van de honden ouder dan 12 jaar – lijden aan tandvleesziekten. Tandvleesziekten kunnen de lever, nieren en het immuunsysteem beïnvloeden – vaak met fatale consequenties.5

Spijsverteringsstelsel

Over het gehele lichaam, van mond tot anus, verschijnen gemene ziekten als gevolg van junkfood voeding. Volgens Mars Corporation, de grootste fabrikant van huisdierenvoeding ter wereld, word geschat dat 10-15% van de honden lijden aan braken en diarree. Veel honden lijden aan ongeneeslijke, chronische ziekten en ontstekingen van het maag – darmkanaal als rechtstreeks gevolg van hun voeding. Elk jaar sterven duizenden honden, na een pijnlijke doodstrijd, door een maagtorsie, waarbij de maag gevuld word met gas en kantelt.Honden die een natuurlijke voeding krijgen hebben minder kans op een maagtorsie. 8

Honden die junkfood eten zijn voorbestemd tot asociale gewoonten. Als duffe hondenhuid en een hondenadem je neus doet kriebelen, dan zullen junkfoodwinden je neus beïnvloeden en je ogen laten tranen. Daarnaast heb je nog de gewoonte van veel honden die junkfood gevoerd krijgen – hun eigen uitwerpselen te eten. Hoewel onsmakelijk voor ons, veel honden genieten van de faeces van koeien en schapen als een bron van vitaminen en de lichamen van biljoenen microben. Hondenpoep resulterend uit op graan gebaseerde troep valt onder dezelfde categorie: overvloedig, slap en krioelend van een massa aan “levende prooi”. Tonen T.V.-reclames dat veel honden hun junkfood stomend en heet willen hebben de tweede keer? Honden die rauwe, vlezige botten gevoerd krijgen eten zelden hun eigen uitwerpselen op. Natuurlijk voedsel is goed verteerbaar van bij aanvang. De extra moeite die nodig is om de kleine, stevige ontlasting te laten passeren helpt ook om de anale klieren gezond te houden.

Lever

Morgan Spurlock’s dokter hield de lever van zijn patiënt in de gaten gedurende de 30 dagen dat hij McDonalds-maaltijden at. Helaas, voor honden slagen levertesten er vaak niet in om de schade te tonen voordat het te laat is. Levertesten worden vaak niet eens uitgevoerd en als ze al uitgevoerd worden, beschouwen dierenartsen de voeding zelden als een aanleiding van leverziekte.

Alvleesklier

Net zoals de lever is de alvleesklier een bron van spijsverteringsenzymen, die buitengewoon hard moet werken als honden gekookt junkfood gevoerd krijgen. Wanneer de alvleesklier de vraag naar enzymen niet bij kan houden, wordt voedsel niet verteerd: de hond produceert grote hoeveelheden ontlasting terwijl hij alsmaar vermagert.De meeste dierenartsen houden alvleesklierpatiënten op junkfood en schrijven alvleesklierenzymen voor in de vorm van pillen en poeders. Het zou beter zijn wanneer ze een rauw dieet voorschreven met veel alvleesklieren van ossen of varkens.

Suikerziekte, de onmogelijkheid om bloedsuiker te reguleren, komt daarbovenop. Of de alvleesklier produceert niet genoeg insuline, of de geproduceerde insuline werkt niet effectief. Steeds meer dierenartsen beginnen te herkennen dat op veel graan gebaseerde voeding insuline-afhankelijkheid erger maakt en schrijven minder graan en meer proteïne in het dieet voor.10 Maar het is niet alleen een kwestie van het verminderen van het koolhydraat aandeel. Tandartsen en dokters in de humane geneeskunde herkennen dat diabetespatiënten met tandvleesziekten vaker een hogere behoefte hebben aan insuline. Als het tandvlees van de patiënt behandeld is, vermindert de behoefte aan insuline.11

Een dieet gebaseerd op rauwe, vlezige botten of karkassen bevat weinig of geen koolhydraten en door het reinigen van de tanden blijven tandvleesziekten weg. Dat lijkt de beste manier te zijn om suikerziekte onder controle te houden of nog betere, te voorkomen voordat het de kop opsteekt.

Nieren

Nieren werken samen met andere organen om het waterniveau te reguleren, het bloed te zuiveren, helpen bij het op peil houden van de bloeddruk en de productie van rode bloedcellen. Honden hebben gezonde nieren nodig. Net zoals andere organen hebben de nieren reserveruimte, zelfs wanneer 2/3 van de nieren beschadigd zijn, zal de schade niet duidelijk zijn zonder gespecialiseerde testen.12 Als er dan vooralsnog testen verricht worden en er nierfalen geconstateerd wordt, falen veel dierenartsen erin de hoofdreden in overweging te nemen – een menu van junkfood en periodontale ziekten.

Longen, hart en bloedvaten

De volle omvang van de schade van junkfood aan longen, hart en bloedvaten bij honden moet nog onderzocht worden. Bij mensen is het welbekend dat voedingsstoffen in junkfood het hart aantasten. Dokters en tandartsen waarschuwen meer en meer dat chronische tandvleesziekten hartaanvallen, longziekten en beroerten kunnen veroorzaken.13 Sommige dierenartsen laten dezelfde waarschuwingen horen.

Spier skelet systeem

Heb je wel eens oude honden gezien die treuzelend achter hun eigenaar in het park aan slenteren? Moe, stijve gang, en vermoeide blik in de ogen. Ze zijn de onfortuinlijken, gedoemd tot een levenslange consumptie van junkfood. Als we maar is wisten hoeveel pijn hun spieren en gewrichten veroorzaken! Neem diezelfde oude, vermoeide honden en verander hun voedsel, behandel hun tandvleesziekten en vaak worden ze weer “als puppies” – geen verdere behoefte aan dure bezoeken aan de dierenarts, verschillende pillen en supplementen.

Hersenen

Voedingsgerelateerde hersenziekten, of ze nu mild of ernstig zijn, worden vaak verkeerd gediagnosticeerd, verkeerd behandeld en lopen dikwijls fataal af.

Misschien zouden we niet verrast moeten zijn als jonge honden, van wie de hersenen gebombardeerd worden met vreemde voedingschemicaliën en immuun verstoorders, lijden aan hoofdpijnen, irritatie en slecht aandacht kunnen schenken. Professionele hondentrainers vertellen me dat delinquent gedrag vaak voorkomt en dat honden makkelijker te trainen worden als eigenaren overschakelen naar natuurlijke voeding.

Sommige honden die junkfood gevoerd kregen lijden aan epileptische aanvallen, anderen krijgen ineens onvoorspelbare woede aanvallen en vallen hun eigenaar aan.14.15 Als conventionele behandelingen voor delinquent gedrag of ernstige hersenziekten falen, krijgen veel honden een laatste, fatale injectie. Een verandering van dieet zou een betere optie kunnen zijn.

Immuunsysteem Wanneer het immuunsysteem gezond is en goed werkt, helpt het vermoeide en beschadigde lichaamsonderdelen te repareren of opnieuw te gebruiken. Door een uitgebreid systeem van cellen, antilichamen en chemische boodschappers houdt het immuunsysteem het lichaam in de gaten voor binnenvallende microben en kanker.

Het falen van het immuunsysteem neemt vele vormen aan en varieert van mild tot ernstig, van chronisch tot acuut. Het falen van het systeem is vaak het resultaat van een junkfood menu. Wanneer we een vollediger, objectief onderzoek verricht zullen hebben, zullen we de omvang merken tot waar voeding effect heeft op het immuunsysteem. Het zou best kunnen dat junkfood-fabrikanten het al weten en het niet vertellen – behalve als het hun marketingstrategieën helpt. Junkfoodfabrikanten versterken hun producten met anti-oxidanten omdat, zo zeggen ze, het puppies helpt een beter immuunrespons te ontwikkelen op vaccinaties.16 Ze doen uitspraken over producten die, naar ze beweren, artritis, tandvleesziekten en de effecten van veroudering bestrijden – met andere woorden, ze erkennen dat voeding effect heeft op het immuunsysteem.

Duizenden, misschien wel miljoenen honden zijn en worden gediagnosticeerd met huidallergieën en inflammatoire darmziekten. Ze schrijven tonnen corticosteroïden en andere giftige medicijnen voor terwijl een verandering in het menu waarschijnlijk de enige “behandeling”zou kunnen zijn die nodig is. Allergie of hyperactiviteit van het immuunsysteem kan ertoe leiden dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, vaak met ernstige of zelfs fatale consequenties. Soms echter, na jaren van moedige strijd, stort het immuunsysteem in elkaar. Ik heb een aantal honden onderzocht die leden aan immuun problematiek en ernstige tandvleesziekten na een leven van junkfood eten. Toen de tandvleesziekten waren behandeld en het menu was veranderd, werden ze als herboren.

Het hele lichaam

Als we er rekening mee houden dat alle lichaamsdelen verbonden zijn, en dat het geheel groter is dan de som van de delen, dan kunnen we begrijpen dat een goede voeding essentieel is voor een algemene, goede gezondheid.

Sommige honden die junkfood gevoerd krijgen zijn graatmager, maar veel honden hebben overgewicht of zijn zwaarlijvig. Voor beide groepen honden is vaak een verandering van voedselaanbod het enige wat nodig is om hen hun goede vorm en gezondheid te laten terugwinnen.

Honden die junkfood gevoerd krijgen zijn vatbaarder voor infecties met als gevolg een behoefte aan hoge doses antibiotica én dit voor een lange termijn. Natuurlijk gevoerde dieren zijn minder vatbaar voor infecties; ze herstellen sneller van ziektes en verwondingen én met minder behoefte aan giftige medicijnen.

We hebben meer informatie nodig over de kankerepidemie bij gedomesticeerde honden. De basisprincipes van voeding en gezondheid vertellen ons echter dat voeding waarschijnlijk de hoofdfactor is. 18 Zonder op extra informatie te wachten en omdat kanker vaak jaren nodig heeft om zich te ontwikkelen, is het best om puppies op een kankervoorkomende voeding te zetten – zelfs voor hun geboorte.

Fokkers vertellen me dat er sterkere pups geboren worden en de noodzaak op een keizersnede minder voorkomt bij teven die natuurlijk gevoerd worden. Als puppies gespeend worden op natuurlijke voeding en dan verder op deze wijze gevoerd blijven voor de rest van hun leven, welke ouderdom kunnen ze dan halen in vergelijking tot honden die commercieel voedsel gevoerd krijgen? Op dit moment hebben we daar nog geen antwoord op, we hebben meer onderzoek nodig. We weten wel dat veel, misschien wel een meerderheid, van dieren die junkfood gevoerd krijgen een miserabel leven leiden en een langzame, trage dood sterven. Dit in tegenstelling met honden, die natuurlijk gevoerd worden, een meer comfortabel en ziektevrij leven leiden en als het eind nabij komt ze minder verpleging nodig te hebben gedurende een kortere tijd. Van de werpkist tot het graf moet “preventie, niet de behandeling” ons motto zijn.